skip to Main Content
 • Juan Pulido

  Autor del TR: Simón Bolívar: ‘De tirà a llibertador’

  Estudiant 2n Batxillerat - INS Esteve Terradas Illa

 • Sinopsi del TR

  Durant el marc teòric d’aquest treball, es tractaren qüestions referents a l’època virregnal a Amèrica, a com es desenvolupa les guerres d’independència a Veneçuela i al paper i interessos que va tenir Simón Bolívar en aquestes. Amb això es vol arribar a una conclusió de qui va ser realment Simón Bolívar. Després, al marc pràctic vull analitzar quina ha estat la utilització de la figura de Simón Bolívar en la política veneçolana, contrastant quina és la imatge que avui es té sobre el ‘Llibertador’ amb l’investigat al marc pràctic, per a veure quant dista la imatge actual d’aquest personatge amb el que realment ha estat. A més d’això, si és que ha hagut un canvi del relat, faré servir fotos que vaig recopilar durant el meu viatge a Caracas, enquestes, vídeos i fragments d’entrevistes de a Hugo Chávez, per a entendre d’on surt aquest canvi i per què s’ha donat. Llavors, la meva hipòtesi a investigar és si existeix a Veneçuela un adoctrinament al voltant de la figura de Simón Bolívar i, d’haver-ho, per a què es fa servir.

  El meu interès en investigar aquest tema ve del meu lloc de naixement, Veneçuela, lloc on vaig viure fins als deu anys. Des de petit vaig créixer acostumat a trobar simbologies de Simón Bolívar en tot arreu, i en la meva educació primària em van ensenyar la grandesa d’aquell que ens va allunyar dels espanyols per a donar-li la llibertat al poble. No obstant això, per temes familiars i per la meva mudança primerenca a Canàries, des de petit també he tingut una important relació amb Espanya, raó per la qual em vaig trobar en certs conflictes al moment de pensar en la heroïcitat de Bolívar, el que va fer que m’interessés des de fa anys i que avui estigués analitzant-lo.

  Les independències hispanoamericanes són un tema molt llarg i complex, que no pot ser abastat en una recerca d’aquesta mena. Per això, al moment del cos teòric ens centrarem principalment en Bolívar i no en altres llibertadors, i només en els territoris americans en els que va estar involucrat. També, el estudiar a Bolívar en la política l’època que més tindré en compte serà el chavisme, ja que aquesta és la que perdura fins avui i perquè crec que és la més important per a aquest tema.

 • Tipus de Coneixement

 • Àrees de coneixement

 • Àrees d'interès

 • Descàrrega d'informació

Back To Top
Search